Kulki proteinowe – przepisy Matheus
Przedstawiam kilka przepisów: Zestaw 1 1. Mąka kukurydziana 30% 2. Mąka pszenna 25%
Przedstawiam kilka przepisów: Zestaw 1 1. Mąka kukurydziana 30% 2. Mąka pszenna 25%
To właśnie one sprawiły, że wędkarstwo karpiowe stało się tak popularne. Jeszcze w latach 70 – 80 na połów dużych karpi mogli sobie pozwolić nieliczni. Strzegli oni swoich przynęt, często bardzo wymyślnych. Największym problemem ówczesnych „karpiarzy”, było to, że mniejsze ryby podjadały przynętę przygotowaną na karpie. Aby temu zapobiec amatorzy karpi wpadli ma pomysł użycia surowego jajka do związania składników mieszanki. Po jej sformowaniu w małe kulki wrzucano je na chwilę do wrzącej wody. Tworzyła się wtedy twarda warstwa zewnętrzna. Ta zaś skutecznie zniechęcała niepożądane ryby i tak powstała kulka proteinowa.